Bancnote romanesti si straine de vanzare
* Inapoi la Articole


In primavara anului 1849 autoritatile timisorene se asteptau sa fie asediate de trupele revolutionare unguresti conduse de generalul Bem Iosef. Dupa operatiunile intreprinse de trupele generalului Perczel Mor in martie-aprilie, fortele sarbesti au fost nevoite sa se retraga la sud de raul Drava, iar generalul Bem s-a indreptat spre Timisoara. Pentru achizitionarea celor necesare unui asediu de lunga durata, garnizoana austriaca din oras, care numara aprox. 9000 de oameni, a decis sa emita bonuri cu 6% dobānda īn valoare totala de 50.000 forinti/guldeni.

Trupele revolutionare maghiare vin spre Timisoara cu 6.000 de soldati si 300 de tunuri. Cānd trupele unguresti au īnceput sa īnconjoare orasul, s-a īnceput tiparirea acestor bancnote de necesitate. Initial s-au proiectat bancnote cu valori nominale de 5, 10 si 20 guldeni, dar cele de 20 guldeni pāna la urma nu au mai fost tiparite.
Prima data s-au tiparit bancnotele de 5 guldeni (pl. 1/1), dupa aceea cele de 10 guldeni (pl. 1/2). Rascumpararea celor de 10 guldeni s-a planificat pentru primul an, celor de 20 guldeni īn al doilea an, iar a celor de 5 guldeni īn al treilea an. Un fapt interesant este ca decizia consiliului de razboi a fost sa nu impuna nimanui acceptarea acestor bancnote ca mijloc legal de plata. |

Tiparirea s-a efectuat la una din cele 2 tipografii existente īn aceea perioada, Beichel sau Veigl, guldenii au fost legate īn blocuri, li s-a aplicat timbrul sec si s-au numerotat manual. Dupa aceea au fost taiate manual din aceste blocuri, īn linie ondulata, taiānd textul de pe stānga "KONIGL.FREISTADT TEMESVAR".

Īn 26 aprilie 1849, Bem conducatorul suprem al revolutionarilor trece prin comunele Urseni, Giroc, Freidorf si ataca avanposturile Timisoarei, dar fara rezultatul dorit. Asediul tine 107 zile, īn care timp Timisoara sufera din cauza lipsei de alimente si a scumpetei. In 30 iunie, dupa ce un tun a nimerit bastionul unde era depozitata munitia, un incendiu de proportii a devastat o parte insemnata din cetate. Conducta de apa a fost intrerupta de asediatori, iar cei din cetate au fost nevoiti sa foloseasca apa din fantana cetatii, fapt ce a dus la aparitia mai multor epidemii. Situatia s-a schimbat radical la inceputul lunii august, cand generalul Vecsey Karoly a primit ordin sa trimita la Arad o buna parte din tunurile folosite la asediul orasului. Dar inainte sa se supuna ordinului, Vecsey a incercat un ultim atac asupra cetatii in noaptea de 4 spre 5 august, fara succes si de aceasta data.
Generalul a inceput sa retraga de sub Timisoara o parte din trupele si tunurile sale in 7 august. Doua zile mai tarziu, dupa ce ostile armatei revolutionare maghiare sunt invinse pe campul de batalie dintre Sanandrei si Becicherecul Mic, generalul austriac Haynau salveaza cetatea asediata. Haynau sosise exact la timp, in acel moment capitularea garnizoanei asediate fiind deja doar o chestiune de zile.

Guldenii de Timisoara fac parte din seria de bancnote de necesitate emise in timpul revolutiei din 1848-49. Bancnotele de 5 guldeni (pl. 1/1) s-au tiparit cu tus negru pe hārtie alba subtire, sunt bogat īmpodobite cu motive gotice, litere latine, gotice si chirilice. Valoarea nominala este inscriptionata atāt cu cifre arabe cāt si romane. Semnaturile care apar pe ele sunt: Schewits, Preyer, Popovicz, Sailer. Au fost numerotate manual si li s-a aplicat timbru sec, stema orasului. Bancnotele sunt unifata si masoara 90x130mm.
Textul din mijloc: "Anweisung - auf funf Gulden Conv. Munze welche die konigl. Temesvarer freistadtische Kammeramts- Kasse unter Garantie der Stadt Temesvar dem Uiberbringer am 1.ten Mai 1852 sammt der Pramie von 54kr. baar bezahlt und auch an Zahlungsstatt annimt. Temesvar, 1ten Mai 1849."
Cele de 10 guldeni (pl. 1/2) au design asemanator cu motive gotice si text cu litere latine, gotice si chirilice. Textul din mijloc este putin diferit: "Anweisung - auf zehn Gulden Conv. Munze welche die konigl. Temesvarer freistadtische Kammeramts-Kasse unter Garantie der Stadt Temesvar dem Uiberbringer am 1.ten Juli 1850 sammt der Pramie von 36kr. baar bezahlt und auch an Zahlungsstatt annimt. Temesvar am 1ten Mai 1849." Dimensiuni: 100x150mm.
Majoritatea acestor guldeni de necesitate au fost preluate de casieria orasului, iar autoritatile timisorene s-au ocupat de preschimbarea lor īn sedinta din 23 dec. 1851. Majoritatea au fost rascumparate si blocurile a cate 100 buc. de bancnote au fost anulate prin perforare. Aproape toate exemplarele rascumparate au fost distruse.

Cu un secol īn urma s-a descoperit intr-o lada un lot de astfel de bancnote, iar majoritatea exemplarelor care se gasesc acum īn colectii particulare provin din aceea sursa. Nu se cunosteau exemplare care nu au fost anulate, pāna acum aprox. 5 ani, cānd s-a descoperit un lot de 10-15 bucati neperforate. Trei piese din acest lot, cu numere de serie consecutive, au aparut in Septembrie 2007 la o licitatie organizata de firma Auktionen Meister & Sonntag, din Stuttgart.


autor: Aldor Balazs; [Articol aparut in nr. 4, seria I, al revistei Colectionarul Roman]
IBNS Member 11061