Bancnote romanesti si straine de vanzare
* Inapoi la Articole


1. De unde vine numele de leu. La mijlocul secolului al XVII-lea, în plin declin politic al Tarii Românesti si Moldovei, piata monetara e invadata de mai multe monede straine. Cea mai cunoscuta a devenit însa talerul olandez (leeuvendaalder), care avea gravat pe una dintre fete un leu.
„Leii olandezi" au fost folositi mai bine de un secol. Popularitatea lor a fost atât de ridicata încât, chiar si dupa retragerea din circulatie, au fost identificati în popor cu notiunea de moneda. Asta a durat cam doua veacuri, pâna când leul a primit certificat de nastere. La 22 aprilie - 4 mai 1867 apare legea care înfiinteaza sistemul monetar românesc. Si tot atunci apare leul cu subdiviziunile sale în bani, si nu în parale, ca pâna atunci. Un leu echivala cu un franc francez.

2. Cel mai puternic leu din istorie. L-am avut chiar la început, în 1867, când a luat nastere sistemul monetar national. La acea vreme, cu un singur leu puteai cumpara zece pâini, un litru de vin costa 0,40 lei, kilogramul de carne costa 0,34 lei, iar kilogramul de cartofi era 0,05 lei.

3. Cine a pus bazele Bancii Nationale. Eugeniu Carada a fost capul limpede care s-a ocupat de tot ce înseamna începuturile Bancii Nationale a României: de la legea de functionare (17 - 29 aprilie 1880), pâna la constructia cladirii si fabricarea primelor bancnote. În iulie 1880, de la Paris, el trimitea o epistola catre tara: „Am proces la demersele necesarii spre a asigura fabricarea hârtiei pentru biletele Bancii Nationale a României. Cea dintâi si cea mai importanta lucrare este fabricarea pânzelor, filigranul fiind astazi aproape singura garanta reala a hârtiei fiduciare (n.r. - cu valoare conventionala)".
De la Paris, Carada s-a întors cu un maldar de bani. Banii României: 900.000 de bilete de 20 de lei, 300.000 de bilete de 100 de lei si 25.000 de bilete de 1.000 de lei. Tot Carada a ales culoarea albastra a banilor, efigia împaratului Traian si personificarea României ca mama în mijlocul fiilor ei. Toate acestea au fost desenate de pictorul francez Georges Duval, tocmit tot de Carada, acolo, în Franta.

4. Cea mai mica bancnota din lume este cea de 10 bani din 1917, emisa de Ministerul Finantelor. Aveam dimensiunea 27.5 x 38 mm

5. De ce erau atât de deteriorate bancnotele din perioada comunista. Bancnotele din perioada comunista erau facute pe o hârtie de o calitate îndoielnica, de la fabrica Letea (Bacau). Ele se deteriorau foarte usor si, pe lânga acest aspect, cei de la Banca Nationala s-au lovit si de încapatânarea Elenei Ceausescu. "Ea considera ca emisiunea monetara era generatoare de inflatie. Dar când emiti, înlocuiesti; nu aduci niciun fel de cantitate în plus pe piata. A trebuit sa ma duc cu o valiza la ea, sa vada cât de mucegaite erau bancnotele care circulau. Tot n-a vrut sa accepte o noua emisiune de bani, asa ca am pus în circulatie, pentru salarii si pensii, bani care erau destinati distrugerii”, spune Decebal Urdea, fost guvernator BNR.

6. Suntem singura tara din Europa cu bani de plastic. România a pus în circulatie primele bancnote pe suport de plastic (polimer) în 1999, bancnotele de 2.000 de lei emise cu ocazia eclipsei totale de soare. România e singura tara europeana care foloseste in totatlitate bancnote din plastic. Cei de la BNR spun ca bancnotele de plastic sunt mai rezistente si mult mai greu de falsificat.

7. Cele mai mari valori nominale din istorie. Aflata într-o situatie dificila si obligata la despagubiri uriase de razboi, România, se confrunta, în 1946 si, mai ales în 1947, cu o inflatie galopanta. În 1946, au fost emise bancnota de 5.000.000 de lei si moneda de 100.000 de lei, acestea fiind însemnele monetare cu cel mai mare nominal din istoria României.
IBNS Member 11061