Bancnote romanesti si straine de vanzare
* Inapoi la Articole


    Graba în care au fost tipariti primii lei moldovenesti, graba fireasca si motivata economic (la fel s-a întâmplat în toate statele desprinse de URSS), a dus la strecurarea unor greseli gramaticale în textele de pe bancnote.

Mai întâi manastirile:

Pe reversul bancnotei de 1 leu este imprimata Manastirea Capriana. În toate emisiunile pâna în 2010 pe bancnota e scris „Mînastirea Capriana”. Începând cu 2010 textul e corectat.

Bancnota de 10 leiManastirea Hârjauca. Pe bancnotele emise pâna în 2009 e scris „Mînastirea Hîrjauca”. Începând cu 2009 s-a modificat în „Manastirea Hîrjauca”.

Putem trece cu vederea utilizarea î-ului în loc de â, desi în 2009 Academia de Stiinte a Moldovei decide sa se alinieze normelor de scriere ale Academiei Române. Însa este dovada de lipsa elementara de cunoastere a limbii române utilizarea formei „Hîrjauca” în locul formei corecte „Hîrjauca/Hârjauca”, fireasca foneticii românesti

50 de leiManastirea Hârbovat. Aici e jale mare! Pe bancnotele emise pâna în 2008 sub imaginea manastirii e scris „Mînastire_ Hîrbovet”! Din 2008 încoace se scrie „Manastirea Hîrbovat”. Aici chiar putem omite utilizarea literei î, la ce erori s-au putut face!

   

Cea mai cunoscuta greseala este cea de pe bancnota de 100 de lei. Cetatea Tighina e prezentata ca „Thighina”. Începând cu 2008 greseala este corectata.

   

Pe bancota de 1000 de lei este reprezentata cladirea Presedintiei sub care e scris „Parlamentul Republicii Moldova”. Într-adevar, la începutul anilor ’90 Parlamentul activa în edificiul respectiv, lucru care nu mai este valabil în prezent. Corectarea textului trebuie facuta în sensul indicarii perioadei de functionare a Parlamentului în actualul palat prezidential.

Imaginea de pe bancnota de 500 lei nu contine greseli dar merita mentionata datorita unicitatii sale.
Pe ea e reprodusa Catedrala din Chisinau având în fata Clopotnita. Însa la data tiparirii bancnotei – 1992 – Clopotnita nu exista, fiind reconstruita abia în 1997, dupa ce fusese distrusa de autoritatile sovietice în 1962.
Este un exemplu de anti-sovietism caracteristic perioadei de început a Republicii Moldova.
Desi oficial bancnota este pusa în circulatie în 1999, nu exista motive sa credem ca ea a fost conceputa si tiparita ulterior reedificarii Clopotnitei, data fiind însasi reprezentarea grafica executata dupa modelul original al Clopotnitei si al acoperisului Catedralei.

Descrierile bancnotelor pe site-ul Bancii Nationale a Moldovei nu mentioneaza greselile de mai sus.
Din contra, se opereaza doar cu formele corecte, ce ar presupune, logic, neautenticitatea leilor cu greseli. Adica tot ce e gresit e fals!
Nu exista nici un motiv sa nu se admita aceste lucruri, mai ales ca sunt cunoscute de toti.

Odata cu schimbarea guvernatorului BNM s-au pus în circulatie bancnote de 1 leu si 20 de lei având semnatura lui D. Dragutanu. Aceste modificari sunt indicate pe site-ul institutiei. Acelasi lucru ar trebui sa se întâmple si cu corectarile din 2008, 2009 si 2010.
Caci altfel, putem presupune – iarasi logic – ca bancnotele fara erori sunt false!

O remarca si despre monedele moldovenesti: Acestea se bat la Monetaria Statului din România. (cu exceptia monezii de 50 de bani, versiunea 1997, cea aurie, din otel cu alama, care se bate în Cehia)
Traditia europeana a baterii monedelor (chiar si dupa introducerea monedei unice) acorda gravorului dreptul de a-si grava initialele pe rezultatul muncii sale.

Începând cu 1993 pe banii moldovenesti sunt prezente initialele CD, ale gravorului Constantin Dumitrescu. Pe monedele de 1 ban si 10 bani – C. D. alaturate, pe cele de 5, 25 si 50 (versiunea 1993 din aluminiu) – CD suprapuse (monograma). Începând cu 2003 initialele dispar.


Articol aparut pe natiadinurma.wordpress.com
IBNS Member 11061